Jeroen van den Berg Consulting

You Are Viewing

News

Logistiek crossborder nog lang niet klip en klaar

  • 8 maart 2017
  • By
  • In Nieuws
  • No Comments

Er liggen belangrijke groeikansen voor retailers en producenten met een internationaal online aanbod. Voorspeld wordt dat cross-border retail volumes per jaar 25 procent zullen groeien in de periode van 2015 tot 2020. ‘Dit kan gehaald worden, onduidelijk is welke partijen met deze groei aan de haal gaan. Wat wel duidelijk is, is dat slimme logistiek hierbij een doorslaggevende rol zal spelen.” Dat zegt expert Jeroen van den Berg.

Uit onderzoek van DHL blijkt dat cross-border online retail twee keer zo snel zal groeien in vergelijking met binnenlandse e-commerce tot 2020. “Retailers kunnen 60 procent sneller groeien door het bieden van premium services. ’Wereldwijd’ en ‘premium’ denken biedt groeikansen voor retailers in alle markten”, aldus Ken Allen, ceo van DHL Express, over het onderzoek.

Expert Jeroen van den Berg vindt het goed om te zien dat het onderzoek de cross-border verkoop van premium producten benadrukt. “Op buitenlandse markten ondervind je immers het nadeel van langere levertijden en hogere transportkosten. Exclusieve producten geven je de mogelijkheid om je te onderscheiden. Bedenk wel dat dingen die wij gewoon vinden, door buitenlanders best weleens als exclusief ervaren kunnen worden. Denk maar aan Heineken dat een premium bier is in de VS, Hollandse kaas doet het goed in China of de HEMA die helemaal hip is in Spanje.”

Chinese dc’s
Toch zijn er meer manieren om je internationaal te onderscheiden, bijvoorbeeld met een brede keus, zoals Amazon of Alibaba, of door scherpe prijzen, zoals outlet-partijen Vente Exclusive en M&M Direct. “De cross-border markt is nog lang niet uitgekristalliseerd. Men is druk bezig om nieuwe distributiestructuren op te zetten om ook internationaal snel te kunnen leveren.” Volgens Van den Berg zullen we de komende jaren zullen steeds meer distributiecentra van Chinese bedrijven zien verschijnen in Europa.

“Ik geloof zeker dat de genoemde groeicijfers gehaald kunnen worden, maar met alle ontwikkelingen is het volkomen onduidelijk welke partijen met deze groei aan de haal gaan. Wat wel duidelijk is, is dat slimme logistiek hierbij een doorslaggevende rol zal spelen.”

Van den Berg is een van de docenten van de Collegereeks E-Logistics van Logistiek Academy in samenwerking met Nyenrode. Tijdens zijn college op 16 mei zal hij uitgebreid ingaan op cross-border logistics.

Lees het complete artikel op Logistiek.nl.