Jeroen van den Berg Consulting

You Are Viewing

News

Keten van de Toekomst: Triple Con Supply Chain

  • 16 oktober 2014
  • By
  • In Nieuws
  • No Comments

Ondernemers, van Amazon tot Zalando, breken bestaande markten open door slim gebruik te maken van moderne technologie. In dit artikel schets ik mijn visie op de supply chain van de toekomst. Een keten waarin moderne technologie ervoor zorgt dat klanten altijd beleverd kunnen worden terwijl voorraadrisico’s drastisch omlaag gaan.

Drie principes

Laten we eens kijken hoe internet en mobiele technologie onze manier van zakendoen hebben veranderd. Ik zie drie gemeenschappelijke principes:

  1. Connected: Iedereen heeft altijd en overal toegang. Gebruikers kunnen zich eenvoudig aanmelden via internet of mobiele apps. Medewerkers zijn overal verbonden, niet alleen op vaste werkplekken maar ook onderweg. Chauffeurs van Uber krijgen op hun smartphone te zien waar ze hun volgende passagiers kunnen oppikken.
  2. Controlled: Er zitten geen mensen meer achter de knoppen om de processen te regisseren. Intelligente systemen doen dit volautomatisch. Dat scheelt niet alleen tijd, maar levert ook efficiëntere processen. Unilever bespaart 20 procent op haar kilometers met een paneuropese control tower waar slimme software de ritten aan elkaar knoopt.
  3. Consolidated: Bedrijven benutten niet alleen eigen middelen, maar putten ook uit middelen van derden. Macy’s breidt de winkelvoorraden op digitale wijze uit met voorraden van andere filialen, van distributiecentra en van leveranciers waardoor deze Amerikaanse retailer nooit meer nee hoeft te verkopen aan klanten.

Slimme matching

We vinden deze drie principes terug in vele initiatieven. Ze bieden eenvoudig contact via internet en mobiele apps (connected), zorgen voor een slimme matching van vraag en aanbod (controlled) en maken geheel of gedeeltelijk gebruik van middelen van derden (consolidated). Loop de volgende voorbeelden maar eens na.

Onderneming
Product
Airbnb Logeeradressen
Alibaba Directe inkoop
Amazon Shopping
Independer Verzekeringen
Marktplaats Tweedehands spullen
Paiq Dating
Peerby Gereedschappen lenen
RelayRides Auto’s lenen
Shutl Snelle lokale zendingen
Thuisafgehaald Maaltijden
Uber Taxiritten
 

Big data

Eenvoudige toegang via internet en apps is in de voorbeelden goed geregeld. Slimme matching gebeurt op diverse manieren, van persoonlijke filters (Paiq: wat zoek ik in een toekomstige partner?) en geografische posities (Shutl: welke chauffeur is momenteel in de buurt?) tot ratings (Airbnb: hoe waarderen anderen een logeeradres?) en big data (Amazon: klanten die dit product kochten, kochten ook…). Bovendien combineren ze al dan niet eigen producten of diensten met het aanbod van derden.

Kapitaalrisico

De nieuwkomers bieden gemak, een uitgebreid aanbod en lopen minder kapitaalrisico dan traditionele bedrijven. Zonder uitzondering zijn het uitstekende diensten waarbij de behoefte van de klant centraal staat. Traditionele bedrijven kunnen hier moeilijk tegen concurreren. De vele rechtszaken tegen taxiservice Uber spreken wat dat betreft boekdelen. Traditionele bedrijven hebben een relatief logge en kostbare bedrijfsvoering met veel verspilling: Overbodige handling, gedateerde informatie, vertragingen, onverwachte fluctuaties in vraag en aanbod, nee-verkoop, overtollige voorraden en druk op het milieu.

Onzekerheid

De pijn in traditionele ketens komt vooral voort uit onzekerheid. Bedrijven produceren of kopen in wat ze denken te kunnen verkopen. Ondanks prognoses en voorspellingen zal de werkelijke vraag afwijken en ontstaan er tekorten en overschotten. Bedrijven verliezen enerzijds omzet en marge doordat ze klanten moeten teleurstellen en anderzijds zitten ze met fikse dervingen op spullen die ze niet kwijtraken.

Triple Con Supply Chain

Het is dus tijd voor een keten waarin we altijd en overal over actuele informatie beschikken. Op die manier neemt de onzekerheid af en worden we minder afhankelijk van voorspellingen. Moderne technologie maakt de supply chain connected, controlled en consolidated. De nieuwe keten heet derhalve de Triple Con Supply Chain. Producten die niet ter plekke beschikbaar zijn, kunnen we gemakkelijk ergens anders vandaan halen. Het klassieke buy-hold-sell model verandert in sell-source-ship.

Touchscreens

Een goed voorbeeld is Perry Sport. De retailketen heeft touchscreens in de winkels waarop klanten producten kunnen bestellen die niet in de winkel liggen. Bestellingen worden thuisbezorgd vanuit het centrale magazijn of vanuit een ander filiaal waar wel voldoende voorraad ligt. Mogelijk blijft het anders in dat andere filiaal liggen tot de uitverkoop. Zo slaat Perry Sport meerdere vliegen in een klap: Tevreden klanten, extra omzet en marge en minder overtollige voorraden.

Onvoorspelbare vraag

Laten we de Triple Con Supply Chain eens uittekenen. Het onderstaande schema schetst de keten van producent tot consument. De rode pijlen herkennen we als de traditionele goederenstromen. Ze bieden schaalvoordelen en werken uitstekend voor snellopende producten en producten met voorspelbare vraag. Op deze producten lopen we weinig voorraadrisico, dus kiest de Triple Con Supply Chain voor efficiency. De groene pijlen tonen de stromen van langzaamlopende producten met onvoorspelbare vraag. Deze typische long-tailproducten kunnen op diverse plekken in de keten liggen. Als de vraag komt, zorgen we dat ze efficiënt naar hun bestemming gedirigeerd worden.

Triple Con Supply Chain

Virtual Warehousing

De groene stromen bestaan dus vooral uit kleine incidentele zendingen die we moeten bundelen om efficiency te bereiken. In 2001 schreef ik het rapport Virtual Warehousing waarin ik een geconsolideerd netwerk schetste voor het snel een efficiënt distribueren van kleine zendingen. Het verhaal werd destijds goed ontvangen en diverse keren mocht ik voor volle zalen de boodschap verkondingen. Helaas werd er in de praktijk weinig mee gedaan. Waarschijnlijk omdat de techniek er nog niet klaar voor was.

Geconsolideerd distributienetwerk

Inmiddels lijkt de tijd rijp. In het geconsolideerde distributienetwerk leggen we goederen bij voorkeur dicht bij de bron, bijvoorbeeld bij de producent of in een magazijn nabij de havens waar de goederen Europa binnenkomen. Vervolgens combineren we losse zendingen vanuit de diverse voorraden tot volle vrachten via een netwerk van op- en overslagcentra. Tenslotte houden we beperkte vooruitgeschoven voorraden in opslagpunten nabij afzetmarkten om aan de vraag te voldoen tijdens het aanvullen van de voorraden. Zo blijft de totale voorraad beperkt, terwijl we toch snel en efficiënt aan de vraag kunnen voldoen. Dit geldt voor paneuropees netwerken, maar ook op kleinere schaal. Denk maar eens aan een landelijke groothandel met diverse leveranciers en klanten of een retailer met meerdere winkels. Enige voorwaarde is dat meerdere voorraadpunten met elkaar worden verbonden.

Conclusie

Nieuwkomers, van Amazon tot Zalando, veroveren flinke marktaandelen door moderne technologie te combineren met verrassende businessmodellen. Daar hoort een nieuwe keten bij: de Triple Con Supply Chain. De keten bedient klanten beter dan traditionele ketens, producten zijn vrijwel altijd leverbaar, assortimenten zijn breder, zendingen worden snel en efficiënt geleverd en toch blijven de voorraadrisico’s laag. Ook traditionele bedrijven kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden. Zo breiden Macy’s en Perry Sport hun aanbod uit met virtuele voorraden in winkels om nooit meer nee te hoeven verkopen en bouwt Unilever een slim distributienetwerk met de nieuwe technologie.

Dit artikel is het eerste deel van een drieluik. In het volgende deel kijkt Jeroen van den Berg hoe bedrijven de Triple Con Supply Chain kunnen gebruiken om een killer-propositie te ontwerpen voor hun eigen markt.