Jeroen van den Berg Consulting

You Are Viewing

News

Vier valkuilen voor warehouse managers

 • 16 november 2021
 • By
 • In Nieuws
 • No Comments

Recent lanceerde adviseur Jeroen van den Berg de derde herziene druk van zijn boek Highly Competitive Warehouse Management. Het boek laat zien hoe je stapsgewijs een magazijn verbetert tot best-in-class niveau. In deze vijfdelige reeks neemt de auteur ons mee in zijn beproefde aanpak.

Sommige magazijnen presteren uitstekend met 99 procent plus perfecte leveringen, gemotiveerd personeel en ze lijken moeiteloos mee te bewegen met veranderingen in de markt. De warehouses onderhouden nauwe samenwerkingen met andere schakels in de keten. De managers van de distributiecentra spelen een voorname strategische rol binnen hun bedrijven en worden gezien als gelijkwaardig met managers van commercie, finance, productie en inkoop.

Brandjes

Andere magazijnen steken daar schril bij af. Hun prestaties zijn middelmatig en onbetrouwbaar. Medewerkers zijn slecht gemotiveerd. Gangen zien er rommelig uit. Managers gaan volledig op in hun dagelijkse routine. Onverwachte gebeurtenissen, last-minute klantverzoeken, vertragingen, het werk lijkt een eindeloze aaneenschakeling van brandjes die geblust moeten worden. Hoe ontsnap je aan die dagelijkse brandweerroutine? En als dat lukt, hoe transformeer je je distributiecentrum dan naar best-in-class niveau? Die vraag heb ik onderzocht in mijn boek Highly Competitive Warehouse Management.

Best practices

Het leek mij handig om niet zelf het wiel uit te vinden, maar de kunst in de praktijk af te kijken. Als adviseur heb ik het voorrecht om in veel magazijnen rond te mogen kijken. Veelal zie ik dingen die ik herken uit andere goed-presterende warehouses. Daarentegen kom ik ook regelmatig afwijkende zaken tegen. Dat kan dan het ei van Columbus zijn, maar doorgaans is het gewoon niet handig en zijn er betere alternatieven. Deze betere alternatieven, ofwel best practices, heb ik verzameld in mijn boek.

Valkuilen

Dus tijd om in actie te komen. Transformeer je distributiecentrum met bewezen best practices als bouwstenen voor magazijnoptimalisatie. Het is echter niet verstandig om lukraak aan de gang te gaan. Er zijn drie grote valkuilen:

 1. Blijven hangen in het brandjes blussen
 2. Nieuwe technologie invoeren voordat de processen kloppen
 3. Keteninitiatieven ontplooien vanuit een ondergeschikte positie.

Vicieuze cirkel

Ironisch genoeg ben je als manager vaak zo druk met het oplossen van de dagelijkse problemen dat je geen tijd hebt om problemen op te lossen. Zo blijf je in een vicieuze cirkel ronddolen. Vertwijfeld probeer je dan maar de operationele problemen te lijf te gaan met nieuwe software. Als de software echter verouderde processen moet besturen, dan wordt het een lastige implementatie die nauwelijks voordelen oplevert. Het is dus slim om eerst de processen te stroomlijnen – elimineren, combineren, verbeteren – alles wat nodig is om de puinhoop op te ruimen die is ontstaan ​​door jarenlange verwaarlozing. Het motto is: eerst organiseren, dan automatiseren.

Underdogpositie

Bovendien speelt een magazijn vaak een ondergeschikte rol binnen bedrijven en ben je overgeleverd aan de grillen van andere afdelingen. Dit zorgt voor enorme verstoringen die je brandweerhart sneller doen kloppen. Gelukkig heb je zojuist besloten om niet meer in de eerste valkuil trappen. Liever ga je samen met collega’s van andere afdelingen op zoek naar wat het beste is voor het hele bedrijf. Dat is echter moeilijk als het distributiecentrum zich in de underdogpositie bevindt. Het is van belang dat je eerst een sterke operatie opbouwt, zodat je klaar bent om als ​​gelijkwaardige partner in de keten te opereren. Alleen op deze manier kan een distributiecentrum concurrentievoordeel opleveren.

Artikelreeks

Dit is het eerste deel in de artikelreeks over het creëren van best-in-class distributiecentra. In de volgende delen gaan we dieper in op de best practices in warehousing. In het bijzonder kijken we hoe deze in de afgelopen jaren zijn veranderd onder invloed van e-commerce en digitalisering.

Over het boek

Titel: Highly Competitive Warehouse Management, Ondertitel: Action plan for best-in-class performance, Auteur: Jeroen van den Berg, verschijningsdatum: 1-9-2021, Engelstalig, 3e herziene druk, 329 pagina’s, paperback € 34,95, ISBN 978-9492505019, e-book € 24,95, ISBN 978-9492505026.

Auteur

Jeroen van den Berg, Jeroen van den Berg Consulting

Nooit
meer
Nee-verkoop

Nieuws

 

Cursus: Warehouse Management Expert

 • 28 april 2023
 • By
 • In Nieuws
 • No Comments

Data 26 + 27 september + 10 + 11 oktober 2023 Aanpak In deze 4-daagse training laat ik u zien hoe u magazijnen en distributiecentra kunt transformeren naar een best-in-class niveau aan de hand van een beproefde aanpak, best practices, case studies, tal van praktijkvoorbeelden en actuele en praktische tools. Resultaat Met een geoptimaliseerd warehouse bespaart u […]

Hoe volwassen is jouw magazijn?

 • 28 februari 2022
 • By
 • In Cases
 • No Comments

Heb je je weleens afgevraagd hoe goed jouw warehouse het eigenlijk doet in vergelijking met andere magazijnen? Is jouw logistieke operatie een lichtend voorbeeld voor de branche, ben je lekker op weg of mag het geen naam hebben? In deel 3 van deze blogreeks over competitieve magazijnen is het tijd voor zelfreflectie. In mijn vorige blog zagen […]

Aloys Roemaat Transport vindt nieuw WMS via online selectiehulp

 • 28 februari 2022
 • By
 • In Nieuws
 • No Comments

Logistiek dienstverlener Aloys Roemaat Transport plukt de vruchten van de overstap vorig jaar naar een nieuw WMS. Met het pakket van Boltrics wist het bedrijf uit het Gelderse Lichtenvoorde de administratiekosten met 75 procent terug te brengen én met hetzelfde aantal collega’s wordt 20 procent meer orders verwerkt ten opzichte van een jaar geleden. De […]