Jeroen van den Berg Consulting

You Are Viewing

A Blog Post

2014 wordt kanteljaar voor omnichannel

  • 4 april 2014
  • By
  • In Nieuws
  • No Comments

omnichannel logistiekDit jaar, 2014, wordt een kanteljaar voor omnichannel waarin veel gaat veranderen. Zowel merkproducenten, als groothandels en retailers starten met initiatieven om consumenten naadloos via meerdere kanalen te kunnen beleveren. Consumenten wennen snel aan virtuele assortimenten in winkels en zullen vanaf 2015 nee-verkoop steeds minder gemakkelijk accepteren. Dit zorgt voor een kanteling in de markt die vraagt om nieuwe logistiek.

Dit voorspelt adviesbureau Jeroen van den Berg Consulting in het onderzoeksrapport “Omnichannel verandert de hele logistieke keten”. Pioniers in omnichannel zullen een significante omzetstijging en verhoogde klantloyaliteit rapporteren. Succesvolle pilots van trendsetters worden dit jaar en volgend jaar snel opgeschaald.

De overgang van multichannel naar omnichannel beperkt zich niet tot retailers. Ook merkproducenten, groothandels en logistiek dienstverleners zien kansen en spelen in op deze trend. De onderzoekers doen de volgende voorspellingen over omnichannel logistiek voor 2014-2015:

  • Consumenten zullen snel wennen aan digitaal productaanbod op verkooppunten en nee-verkoop steeds minder gemakkelijk accepteren.
  • Fysieke voorraden verschuiven geleidelijk stroomopwaarts, van winkels naar groothandels en producenten, te beginnen bij producten in de long tail. De uitlevering van producenten verschuift verder van push naar pull.
  • Grote merkproducenten gaan in toenemende mate rechtstreeks aan consumenten leveren. Kleine merkproducenten stellen dit voorlopig nog uit.
  • Een flink aantal groothandels zal investeren in fijnmazige orderverzamelmethoden in distributiecentra om consumentenleveringen mogelijk te maken.
  • Logistiek dienstverleners gaan zich specialiseren in branches en hun diensten standaardiseren voor efficiëntie en betrouwbaarheid. In specifieke branches, bijvoorbeeld consumentenelectronica, ontstaan multichannel fulfilmentcentra waar voorraden van producenten en retailers samenkomen om zowel winkels als consumenten te beleveren.

De onderzoekers raden aan om snel te beginnen, maar wel met de goede dingen. Dus eerst experimenteren en analyseren, daarna de nieuwe logistiek inrichten, om ten slotte klaar te zijn voor het echte werk en door te groeien tot een virtuele omnichannel keten die volledig aan de wensen van de klant kan voldoen.